De provinciale contactdagen kunnen dit najaar helaas niet doorgaan in hun vertrouwde vorm. We hebben natuurlijk niet stil gezeten en informeren u graag in de vorm van praktische webinars over 5 verschillende thema’s. Deze webinars vinden telkens plaats van 9u tot 11u.

U kan zich apart inschrijven per webinar of voor de 5 webinars tegelijk (4+1 gratis).

Webinar 17/11: Asset management: Nieuwe aanpak voor uitbouw & beheer van de gemeentelijke riolering

Van theorie naar praktijk:

LOKALE BESTUREN GEBUISD IN TROEBEL WATER? 400.000 VLAAMSE WONINGEN NOG NIET AANGESLOTEN OP DE RIOLERING. WIE IS JURIDISCH VERANTWOORDELIJK? Tom Swerts en/of Willem-Jan Ingels van GD&A advocaten zetten ter inleiding van deze webinar de plichten van en risico’s voor lokale besturen op het vlak van rioolaansluiting (kort) op een rij.

Steven Van Den Broeck van de Vlaamse Milieumaatschappij presenteert hoe de nieuwe reductiedoelen voor stikstof en fosfor tot stand gekomen zijn en licht in primeur een tipje van de sluier. Ook de vernieuwde rioleringssimulator zal worden voorgesteld. Wat betekent dit concreet voor u als gemeente voor de verdere aanleg van uw riolering en hoe bepaal je welke projecten de grootste impact om de waterkwaliteit hebben?

Met duidelijke afspraken en strakke deadlines beoogt de Vlaamse Regering een goede afstemming tussen de bovengemeentelijke en gemeentelijke uitbouw en beheer van de rioolinfrastructuur. Tegen 2027 wil ze ook een klare kijk op de gezondheidstoestand van de Vlaamse riolen.

Maar wat betekent dat concreet voor uw stad of gemeente? In deze sessie licht Ingeborg Barrez van de Vlaamse Milieumaatschappij eerst de beleidsverwachtingen toe. Daarna duiken we de praktijk in en vertaalt Aquafin twee doelstellingen naar concrete acties:

  1. Levenscyclusbeheer of het in kaart brengen van de toestand van de riolen: wat zijn de mijlpalen, hoe kan u hiermee aan de slag en hoe zullen Vlaamse standaarden en minimumvereisten bepaald worden?
  2. Afstemmen van gemeentelijke en bovengemeentelijke investeringen vanuit reductiedoelstellingen: hoe detecteren we kansen in de uitvoeringsplanning met steden en gemeenten en gaan we voor maximale efficiëntiewinsten?