De provinciale contactdagen kunnen dit najaar helaas niet doorgaan in hun vertrouwde vorm. We hebben natuurlijk niet stil gezeten en informeren u graag in de vorm van praktische webinars over 5 verschillende thema’s. Deze webinars vinden telkens plaats van 9u tot 11u.

U kan zich apart inschrijven per webinar of voor de 5 webinars tegelijk (4+1 gratis).

Webinar 26/11: Concreet aan de slag met de Blue Deal: hemelwater-en droogteplan

Gemeenten hebben een aantal cruciale rollen in deze Blue Deal. Vooreerst als beheerder van de infrastructuur en de publieke ruimte en zo leveren zij een belangrijke bijdrage aan het blauwgroen dooraderen van de ruimte. De komende jaren wordt daarom de opmaak van hemelwaterplannen verplicht, met meer nadruk op infiltratie en hergebruik én met bijkomende middelen voor de uitvoering van die plannen. Er komt ook een aanpassing van de “code van goede praktijk riolering op openbaar domein” om bij de aanleg van wegen en pleinen meer aandacht te hebben voor infiltratie.

Daarnaast kunnen de gemeenten ook als regisseur een belangrijke rol spelen in het stimuleren van het hergebruik van water, door lokaal vraag en aanbod samen te brengen. Er werd ook gewezen op de grote mogelijkheden in de vergunningverlening, waar gemeenten kunnen werken met een droogtetoets of via het opleggen van wateraudits.

We leven in een tijd van polarisatie. Ook in het waterbeheer is een toenemend wij-zij-denken merkbaar.
De tegenstellingen tussen belangengroepen worden sterker, daar waar eensgezindheid nodig is om gemeenschappelijke problemen op te lossen. Een hemelwater- en droogteplan biedt oplossingen. Geen fake-news maar eerlijke feiten. Ze zijn onmisbaar om in een complex werkveld belangen te verenigen. Hoe pak je dat praktisch aan? Martin Lelie, sectorhoofd Grondgebiedzaken  van de gemeente Sint-Gillis-Waas deelt hierover graag zijn ervaringen tijdens deze webinar.

Hoe ga je hier als gemeente concreet mee aan de slag? Tijdens deze webinar worden een aantal voorbeelden van droogtemaatregelen gegeven alsook een toelichting van enkele reeds opgemaakte hemelwater-en droogteplannen. Kathleen Van Dorslaer, projectleider van de CIW-projectgroep ‘Hemelwater- en Droogteplannen’ en beleidsadviseur van de provinciale dienst integraal waterbeleid geeft de stand van zaken over de aanpassing van de huidige methodiek om tot een hemelwater- en droogteplan te komen.

Lokeren en Leuven vertellen meer over de aanpak en opmaak van hun hemelwater- en droogteplannen.

Voor iedere gemeente en rioolbeheerder die hiermee aan de slag wil, is deelname aan deze webinar een must. Er zal voldoende mogelijkheid tot vraagstelling voorzien zijn.

Programma:

  • Hemelwater- en droogteplannen: onmisbaar in een polariserend waterlandschap
    Door Martin Lelie, sectorhoofd Grondgebiedzaken  van de gemeente Sint-Gillis-Waas
  • Stand van zaken over de aanpassing van de huidige methodiek om tot een hemelwater- en droogteplan te komen
    Door Kathleen Van Dorslaer, projectleider van de CIW-projectgroep ‘Hemelwater- en Droogteplannen’ en beleidsadviseur van provinciale dienst integraal waterbeleid
  • Voorbeelden aanpak en opmaak van hemelwater-en droogteplan
    • Lokeren – door Els Middernacht, Sectorhoofd Infrastructuur van de Stad Lokeren
    • Leuven – door Stijn Van Herck, ir. studiedienst weg- en waterbeheer van de Stad Leuven