Op 8 april 2025 treden de belangrijkste wijzigingen van de Grondwatertrein in werking. Deze aanpassingen in de regelgeving voor het duurzaam beheer en gebruik van grondwater zullen een grote impact hebben op de vergunningverlening en de uitvoering van bemalingen op werven. Deze wijzigingen zullen ook een impact hebben op de kostprijs van bemalingen.

De belangrijkste regels op een rijtje:

  • De indelingsrubriek rubriek 53.2 van bijlage 1 van Titel II van het VLAREM voor bemalingen wijzigt. De vergunningsklasse wordt niet langer mede bepaald door de gebiedsbestemming en de jaardebieten, maar wordt bepaald op basis van het netto opgepompt volume per project en per dag en de verlaging van het grondwaterpeil onder het maaiveld.
  • Kortdurende bemalingen van minder dan 14 opeenvolgende kalenderdagen met een opgepompt debiet van minder dan 1000 m³ per dag en minder dan 10.000 m³ per jaar en een verlaging van het grondwaterpeil tot maximaal vier meter onder het maaiveld, zijn vrijgesteld van vergunningsplicht.
  • Met de Grondwatertrein is er een definitie van “potentieel verontreinigd bemalingswater” ingevoerd. Dit is water dat opgepompt wordt op een perceel, inclusief een straal van 20 m errond, waar verontreiniging in het grondwater aanwezig kan zijn. Dit zijn percelen waar:
    • een risicoactiviteit heeft plaatsgevonden
    • waar een decretaal bodemonderzoek werd uitgevoerd
    • waar zich een schadegeval heeft voorgedaan
    • waar maatregelen of beperkingen op het gebruik van grondwater van toepassing zijn (de PFAS-no-regretzones)
  • Voor het lozen van potentieel verontreinigd bemalingswater is een nieuwe rubriek 3.8 Wanneer de rubriek voor lozing van bemalingswater wordt aangevraagd, wordt er automatisch een waterzuivering mee aangevraagd. Als een zuivering van bemalingswater nodig blijkt tijdens de werken, dan moet voor de zuiveringsinstallatie zelf geen aparte aanvraag- of meldingsprocedure meer doorlopen worden.
  • Potentieel verontreinigd bemalingswater moet geanalyseerd te worden op alle relevante parameters. Een bemaling mag pas opgestart worden als de resultaten beschikbaar zijn. De staalname en analyse van bemalingswater moeten conform het WAC (compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water) uitgevoerd worden door een erkend labo.
  • Een bemaling moet altijd geplaatst worden door een erkend boorbedrijf, ook bemalingen die vrijgesteld zijn van vergunningsplicht. De ontmanteling van de installatie moet eveneens gebeuren door een erkend boorbedrijf. De lijst met erkende boorbedrijven is terug te vinden op de website van VMM.
  • De plaatsing van debietmeters is wettelijk verplicht: per watervoerende laag voor het meten van het opgepompt volume grondwater en het volume bemalingswater dat niet in de grond of niet nuttig gebruikt wordt.
  • Het erkend boorbedrijf moet voor iedere bemaling de tellerstanden van de debietmeters rapporteren in het e-DOV Meldpunt boringen bij plaatsing en ontmanteling. De exploitant, of zijn aangestelde, moet de eerste vijf werkdagen en nadien wekelijks de tellerstanden registreren in een logboek.
  • Per bemaling moet ook minstens één peilbuis geplaatst worden om de grondwaterstanden voor, tijdens en na de bemaling op te volgen.
  • Bemalingen moeten ook automatisch gestuurd worden zodat het grondwaterpeil niet verder wordt verlaagd dan nodig is om de werken uit te voeren. Deze sturing dient bijgesteld te worden naargelang de vorderingen van het bouwproject. Als een project waarvoor de bemaling nodig is, door onvoorziene omstandigheden langer dan vier weken stilligt, wordt de bemaling oordeelkundig bijgesteld op basis van een plan van aanpak dat is goedgekeurd door een deskundige.
  • De bemalingscascade wordt aangescherpt, waarbij het weer in de ondergrond brengen van bemalingswater bij bepaalde projecten verplicht wordt.
  • Er mag ook niet geloosd worden in de openbare riolering als er zich binnen de 200 m, via het openbaar domein bereikbaar, een kunstmatige afvoer voor hemelwater of oppervlaktewater bevindt.

Door de wijzigingen in de regelgeving , wijzigt het Omgevingsloket grondig op 8 april 2025. De nieuwe versie, “versie 91”, staat al klaar. Wanneer u een vergunning wil aanvragen die u pas na 8 april wil indienen, dat kan u het project al opmaken in deze nieuwe versie.

 

Nog meer weten over de Grondwatertrein?

Raadpleeg de teksten en bekijk het beleidsforum op de website van departement Omgeving.

Meer weten over bemalingstechnieken en technieken om minder water op te pompen of de presentaties van de voorbije studienamiddagen “Grondwater in de bouw” nalezen?

Raadpleeg de website www.grondwaterindebouw.be