Tijd voor een regenwaterput? Nieuwe tool berekent de ideale grootte voor jouw huis en gezin

Jaarlijks valt er ongeveer 800 liter regenwater per vierkante meter in Vlaanderen. Het merendeel daarvan stroomt gewoon weg. Nochtans kan een gemiddeld gezin tot 50% van de waterfactuur besparen door het regenwater op te vangen en te gebruiken. Maar hoe begin je daaraan? Via een handige tool kom je in enkele muisklikken te weten hoe groot de regenwaterput van jouw huis moet zijn om heel het jaar door regenwater maximaal te gebruiken.

We ervaren allemaal de invloed van de klimaatverandering op ons leven en onze nabije omgeving. Zo kunnen intense regenbuien een paar keer per jaar wateroverlast veroorzaken op je perceel. Maar evengoed raakt je regenwaterput niet tijdig bijgevuld om je toilet door te spoelen of verdorren je groenten in je moestuin en je gras door aanhoudende droogte. Het is té nat en té droog tegelijk.

Is het tijd voor een regenwaterput? Bij nieuwbouw en renovatie is het al verplicht, maar ook voor bestaande huizen is altijd een goed plan. Hoe meer regenwater we kunnen opslaan, hoe beter. Maar hoe groot moet die waterput nu precies zijn? “Via een nieuwe handige tool kom je in een paar clicks te weten welk volume voor jou en jouw huis het meest geschikt is. Heb je al een regenwaterput en weet je niet of die groot genoeg is? Ook dan geeft deze tool je heel bruikbare informatie: hij houdt rekening met aangesloten daken en de toepassingen voor gebruik en geeft tegelijk suggesties voor wat er nog beter kan”, zegt Wendy Francken, directeur van VLARIO.

“We staan voor een nieuwe realiteit in Vlaanderen waar extreme regenval en langdurige droogte elkaar afwisselen. Bij die nieuwe realiteit horen ook nieuwe gewoontes, zoals een regenwaterput. We willen zoveel mogelijk Vlamingen aansporen om het regenwater op te vangen in een regenwaterput als het hevig regent om ervan te profiteren, ook wanneer het lange tijd droog blijft. Daarbij wint onze omgeving en onze portemonnee”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Met deze nieuwe tool geven we hen alle instrumenten in handen zodat de put groot genoeg is om aan alle waterbehoeften van het gezin te voldoen.”

Voor de berekening wordt gerekend met enkele basisparameters. Er wordt rekening gehouden met het type gebouw, het aantal bewoners/gebruikers, de toepassingsmogelijkheden en de grootte van de tuin.

Regenwaterput op maat maakt huishoudens bijna het hele jaar door zelfvoorzienend

Hydrologen melden dat de grondwaterstanden laag staan voor de tijd van het jaar. Huishoudens zijn een deel van de oplossing, door het hele jaar door regenwater op te vangen en door hun perceel waterrobuust te maken. Je hebt enkel een regenwaterput nodig die groot genoeg is voor jouw huishoudelijke behoeften. Zo is een modaal dak van 100 vierkante meter voldoende om genoeg regenwater op te vangen voor het volledige jaarlijkse waterverbruik van een huishouden van 3 personen.

“Mochten we er in slagen om een deel van het water te recupereren dat nu rechtstreeks wegvloeit naar rivieren en de zee, dan kunnen we de huidige situatie omdraaien” aldus Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw.

Voor huishoudens is een eerste belangrijke ingreep het voorzien van een regenwaterput die is afgestemd op het huis en haar inwoners. Het gemiddeld verbruik per persoon bedraagt 114 liter. 79 liter kan ingevuld worden met het gebruik van regenwater voor wc, wasmachine, poetsen en tuin. Bovendien kan je het leidingwater hergebruiken dat je toch zou nodig hebben. Zo kan je voorzien dat douchewater een tweede maal benut wordt voor de toiletten.

Concrete cijfers

  • Regenwaterput – eengezinswoning – 2 personen – hellend dak van 100 m² stroomt naar regenwaterput – Regenwatergebruik voor wc, wasmachine, poetsen en tuin van 100 m²: Regenwaterput van 6.000 l – ik bespaar jaarlijks 33.000 l – 92 % van de waterbehoefte kan met regenwater worden ingevuld
  • Regenwaterput – eengezinswoning – 3 personen – hellend dak van 100 m² stroomt naar regenwaterput – Regenwatergebruik voor wc, wasmachine, poetsen en tuin van 30 m²:  Regenwaterput van 5.000 l – ik bespaar jaarlijks 37.000 l – 95 % van waterbehoefte kan met regenwater worden ingevuld.

 

Waterrobuust perceel

 Je kan zelf heel wat stappen zetten om de waterrobuustheid en biodiversiteit van het perceel van je woning te verbeteren. Het Departement Omgeving, VLARIO en de Vlaamse Confederatie Bouw hebben hiervoor het groenblauwpeil gelanceerd. De tool bestaat uit een groene en een blauwe score. De blauwe score geeft weer in welke mate je regenwater op jouw perceel opvangt, vasthoudt en nuttig gebruikt, terwijl de groene score onder meer peilt naar de biodiversiteit en luchtkwaliteit in je tuin. Naast een score krijg je een heleboel tips om verbeteringen aan te brengen. De regenwaterputmodule is mee geïntegreerd op de website van het groenblauwpeil.

 

Bereken hier de ideale grootte van je regenwaterput – www.groenblauwpeil.be.

Kijk ook eens op Blauwgroenvlaanderen.be wat je nog meer kan doen met regenwater!