De opleiding afkoppelingsadviseur is een twee-daagse opleiding telkens van 9u. tot 16u.30.
Wanneer men op privéterrein regenwater en afvalwater dient te scheiden bij bestaande gebouwen wordt er vaak aan een afkoppelingsadviseur gevraagd om het bestaande stelsel in kaart te brengen en een voorstel te doen om de afkoppeling te verwezenlijken. Maar ook bij renovaties is het reeds aan te raden om regenwater en afvalwater te scheiden.
Meer informatie over afkoppelen en de taak van de afkoppelingsadviseur vindt u in het Praktisch Vademecum afkoppelen van hemelwater.
Programma
DAG 1
- Beleid en wetgeving
- Inleiding en waarom afkoppelen
- Wetgeving Europees niveau
- Wetgeving Vlaams niveau: Vlarem II, zoneringsplan, GSVH (basis)
- Overige: provinciaal, gemeentelijk, OV, milieuvergunning, watertoets, AWVR,…
- Referentiekader afkoppelen (uitzonderingen) (zit nu bij Bart module 4, maar is beter al bij wetgeving te geven denk ik)
- Correcte aansluitingen RWA/DWA
- Keuring
- Materialen en voorzieningen
- Rioleringsbuizen en dimensionering
- Putten en voorzieningen
- Kelderaansluitingen en pompen
- Geurhinder
- Aansluitingen openbaar domein
- Methodische aanpak
- Taken afkoppelingsadviseur
- Stappenplan en aanpak
DAG 2
- Communicatie workshop
- Mogelijkheden afkoppelen en praktijkvoorbeelden
- Examen
Workshop “Communicatie”
De menselijke en sociale aanpak tijdens de bezoeken ter plaatse, die vaak bepalend zal zijn voor het scheppen van een goed klimaat tijdens het project, verdienen veel aandacht. Daarom zal dit onderdeel van de opleiding, door middel van enkele theoretische regels maar vooral via praktische voorbeelden, tips en discussietechnieken door een ervaren specialist worden toegelicht.
Om dit in de praktijk om te zetten wordt dit getoetst aan de hand van een workshop waarbij de deelnemers actief moeten meewerken. In deze workshop worden bijvoorbeeld echte conflicten geënsceneerd, waarbij de adviseur de theoretische kennis over conflictbeheersing kan toepassen.
Examen
Op het einde van de dag wordt een examen afgenomen. Hierbij worden theoretische vragen gesteld en krijgt u als oefening een afkoppelingsstudie. Enkel indien u slaagt (>70%) ontvangt u een attest. Dit attest zal opgevraagd worden door bv. rioolbeheerder/gemeenten.
Opgelet: U kan enkel deelnemen aan het examen wanneer u de volledige opleiding heeft gevolgd. Wisselen van persoon tijdens de opleiding is niet toegestaan.
Lesgevers: Riet Lismont (Vlario), Thomas De Mol (Wavin), Bart Van Bever (Aquafin) en Arno Vansichen (communicatiespecialist).
Aantal lesuren: 12
Schrijf u hieronder alvast in voor de opleiding in 2026. Als u geen bevestiging ontvangt bent u niet ingeschreven. Zodra de data en locatie gekend zijn informeren wij u. Als u dan niet kan, kan u zich nog uitschrijven. Personen die niet ingeschreven zijn worden niet toegelaten tot de opleiding.
Data
Nog te bepalen – 2026
Locatie
Nog te bepalen
2-daagse opleiding
Opleiding afkoppelingsadviseur 2026
"*" geeft vereiste velden aan