Vochtige doekjes zijn de grootste oorzaak van verstopte riolen in Vlaanderen. Volgens Vlario, het kenniscentrum van de Vlaamse rioleringssector, is tot 80 procent van de dichtgeslibde leidingen daar rechtstreeks aan te wijten. Directeur Wendy Francken is het moe. “Alleen al bij Aquafin lopen de kosten op tot een half miljoen euro per jaar”, vertelt ze in “De wereld vandaag” op Radio 1.

Het was het Nederlandse WDODelta (kort voor Waterschap Drents Overijsselse Delta) dat deze week opnieuw de alarmbel luidde. Driekwart van alle verstoppingen, zeiden ze in de Nederlandse krant Algemeen Dagblad, wordt veroorzaakt door vochtige doekjes. Mensen spoelen ze door in hun toilet, waarna ze samenklonteren, een smerige, grijze massa vormen en de leidingen verstoppen.

Niet alleen in Nederland zorgen de doorgespoelde doekjes voor problemen, ook de Vlaamse riolen slibben erdoor dicht. “We zien hetzelfde aantal verstoppingen als in Nederland”, vertelt Wendy Francken, directeur bij Vlario. Dat is het kenniscentrum en overlegplatform van de Vlaamse afvalwater- en rioleringssector. “Het is een beetje afhankelijk van de regio en de grootte van de installaties, maar 50 tot 80 procent van alle verstoppingen is rechtstreeks daaraan te wijten.”

 

Half miljoen euro per jaar

De doekjes komen via de riolering terecht in de zuiveringsinstallaties, waar ze de leidingen en pompen verstoppen. Dat telkens opnieuw ontstoppen, kost handenvol geld. “Als je kijkt naar de kosten, enkel bij Aquafin en hun zuiveringsstations, lopen die op tot meer dan een half miljoen euro per jaar.”

En dus is de boodschap simpel: gooi de doekjes in een vuilnisbak, ongeacht of ze biologisch afbreekbaar zijn of niet. “De billendoekjes, schoonmaakdoekjes, doekjes voor je make-up, vochtig toiletpapier: zelfs als er op de verpakking staat dat je ze door mag spoelen, doe het niet”, maant Francken aan.

Waarom niet? De doekjes zijn vaak gemaakt van synthetische vezels. Als ze al afbreekbaar zijn, neemt dat dus veel tijd in beslag. “De afstand tot aan het zuiveringsstation is daarvoor niet lang genoeg en dus leidt het hoe dan ook tot verstoppingen.”