Ik moet zelf mijn afvalwater zuiveren
Wanneer een woning in individueel te optimaliseren buitengebied ligt, is er geen riolering voorzien. Hier zal je het afvalwater moeten zuiveren met een individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater. Een IBA, of individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater, moet het afvalwater zuiveren zodat de lozing voldoet aan de Vlarem-normen.
Een IBA is een installatie die voorzien is op het zuiveren van zowel grijs als zwart afvalwater. Regenwater moet dus sowieso afgekoppeld worden van de afvalwaterleidingen op het moment de dat IBA aangesloten wordt.
U kan zelf een IBA plaatsen of informeren bij uw rioolbeheerder informeren of zij aanbieden de IBA te plaatsen en te beheren.
IBA voorzien door rioolbeheerder
De meeste rioolbeheerders bieden een IBA aan in collectief beheer, waarbij de rioolbeheerder in staat voor de plaatsing, beheer en onderhoud van uw IBA. Bekijk de mogelijkheden met uw rioolbeheerder.
IBA-systemen
Een IBA staat in voor de zuivering van huishoudelijk afvalwater. Dat gebeurt in drie stappen:
- de voorbehandeling
- de biologische zuivering
- de nabehandeling.
Voor de biologische zuiveringsstap bestaan er verschillende technologieën. De goede werking van een IBA is afhankelijk van vele schakels: de kwaliteit van het toestel, de plaatsing van het toestel, de opstart, het afvalwater dat op de IBA geloosd wordt en het onderhoud (zowel mechanisch als biologisch). Het wordt aangeraden om een Benor / Vlaminor gekeurde IBA te plaatsen.
Vrijstelling saneringsbijdrage
Als de gemeente, het waterbedrijf of de rioolbeheerder instaat voor de plaatsing en het onderhoud van de IBA, betaal je een IBA-bijdrage of vergoeding. Als je je afvalwater zuivert in een IBA die je zelf plaatste en beheert, dan kan je in de meeste gemeenten een vrijstelling aanvragen voor de gemeentelijke bijdrage of vergoeding.
Als je je afvalwater zelf zuivert in een IBA, kan je een vrijstelling aanvragen voor deze bijdrage. Om aanspraak te maken op de vrijstelling dien je een aanvraag in bij je gemeentebestuur. De gemeente onderzoekt je aanvraag en vult het IBA-attest in. Binnen drie maanden vanaf de dag van je aanvraag bezorgt je gemeente het attest aan je waterbedrijf. Jij ontvangt een kopie, die je alleen hoeft te bewaren. Dit attest is vijf jaar geldig. Nadien moet je opnieuw een vrijstelling aanvragen. De rioolbeheerder kan u vragen om de goede werking van de IBA aan te tonen aan de hand van staalnames door een erkend labo.
Waarop de IBA aansluiten?
De lozing van het gezuiverde afvalwater die uit de IBA komt (het effluent) is geregeld in Vlarem II art. 6.9.2. Het effluent kan aangesloten worden op oppervlaktewater/stefput/infiltratievoorziening.
U mag het gezuiverd afvalwater (effluent) van de IBA niet gebruiken om de tuin te besproeien.
Aanbevelingen aansluiting effluentEerste hulp bij IBA’s
Zie hierbij een korte infofiche afhankelijk of u de IBA in eigen beheer heeft of het beheer gebeurt via de rioolbeheerder (collectieve IBA).
EERSTE HULP BIJ IBA: particuliere IBA
EERSTE HULP BIJ IBA: collectieve IBA