Op 21 juni 2024 werd de Grondwatertrein definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering. De publicatie van het besluit in het Belgisch Staatsblad vond plaats op 26 september 2024, bijgevolg is de inwerkingtredingsdatum 6 oktober 2024.

Een overzicht van de wijzigingen vind je op de website van Departement Omgeving.

Door de wijziging van Vlarem II art. 6.9.2.2 m.b.t het effluent van waterzuiveringsinstallaties zien we nieuwe mogelijkheden waarmee een knelpunt voor de toepassing van grijswaterhergebruik weggewerkt wordt.

Op 21 juni heeft de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, een reeks wetswijzigingen definitief goedgekeurd beter bekend als de VLAREM Grondwatertrein. Met de wijziging van Vlarem II art. 6.9.2.2 (zie bijlag) dient het effluent in groene en rode cluster (waar geen riolering voorzien is op openbaar domein) niet meer verplicht aangesloten worden op oppervlaktewater indien deze zich binnen de 50 meter bevindt en mag er aangesloten worden op een infiltratievoorziening i.p.v. een sterfput zonder overloop. Men kan dus kiezen waar het effluent aan te sluiten.

Vanuit het Coock-project Waterbewust Bouwen werden een aantal knelpunten aangegeven m.b.t. de lozing en het gebruik van gezuiverd grijswater. De wijziging van art. 6.9.2.2 impliceert dat deze wijziging ook van toepassing is op gezuiverd afvalwater. Met deze wijziging staan we een stap verder om grijswaterzuiveringsinstallties en hergebruik toepasbaar te maken.

Richtlijnen die hieruit volgen:

  1. Toepassingen (ongeacht zonering)
    1. Gezuiverd grijswater mag gebruikt worden voor toepassingen waarvoor geen drinkwaterkwaliteit vereist is (water voor menselijke consumptie) zoals wc, wasmachine en buitenkraan (bv. planten water geven en poetsen). De enige uitzondering hierop zijn sproeitoepassingen (verneveling – kans op inademen, aërsolen): gezuiverd grijswater mag niet gebruikt worden voor het besproeien, zoals bv. sproeisystemen voor de tuin.
    2. Gezuiverd grijswater mag niet gebruikt worden voor menselijke consumptie (om te drinken, te koken, te douchen en te baden).
  2. Voorziening
    1. Gezuiverd grijswater en regenwater mogen samen in een regenwaterput of opvangput komen van waaruit het hergebruik voorzien is.
  3. Lozing
    1. Indien er geen riolering aanwezig is op openbaar domein kan men kiezen om het (te veel aan) gezuiverd grijs water aan te sluiten op oppervlaktewater op openbaar domein of te infiltreren. Dit kan zowel in een bovengrondse als ondergrondse infiltratievoorziening.
    2. Indien er riolering op openbaar domein is (centraal gebied en collectief geoptimaliseerd buitengebied) kan men kiezen om het (te veel aan) gezuiverd grijswater te lozen op DWA of ter plaatse te houden via infiltratie (met overloop naar RWA indien van toepassing).

 

Meer informatie over grijswaterzuivering en voorbeeldprojecten vind je in de Code goede praktijk Waterbewust bouwen.

Code goede praktijk Waterbewust bouwen