Wanneer is een IBA verplicht?
Het plaatsen van een IBA is verplicht in individueel te optimaliseren buitengebied. Dit is de zonering waar er geen riolering aangelegd zal worden en waar de burger zelf verantwoordelijk is voor de zuivering van zijn/haar afvalwater. Een IBA is ook toegelaten wanneer de afstand tot het lozingspunt groter dan 250 meter en indien men over perceel van derden moet. Een IBA is verboden in centraal gebied/collectief geoptimaliseerd buitengebied. HIer geldt aansluitplicht.
Bij nieuwbouw dient meteen een IBA geplaatst te worden. Bij bestaande panden dient op termijn een IBA geplaatst te worden volgens de prioritering van het Gebiedsdekkend UitvoeringsPlan (GUP).
IBA-systemen
De goede werking van een IBA is afhankelijk van vele schakels: de kwaliteit van het toestel, de plaatsing van het toestel, de opstart, het afvalwater dat op de IBA geloosd wordt en het onderhoud (zowel mechanisch als biologisch). Het wordt aangeraden om een Benor / Vlaminor gekeurde IBA te plaatsen.
IBA in collectief beheer
Sommige rioolbeheerders bieden een IBA aan in collectief beheer, waarbij de rioolbeheerder in staat voor de plaatsing, beheer en onderhoud van uw IBA. Dit werd ook opgenomen in het Algemeen Waterverkoopreglement.
Op het ledengedeelte van Vlario vindt u:
- Overeenkomst rioolbeheerder en burger voor een collectieve IBA
- Gemeentelijk IBA-reglement indien burger zelf een IBA plaatst (voorwaarden)
Vrijstelling saneringsbijdrage
Als de gemeente, het waterbedrijf of de rioolbeheerder instaat voor de plaatsing en het onderhoud van de IBA, betaal je een IBA-bijdrage of vergoeding. Als je je afvalwater zuivert in een IBA die je zelf plaatste en beheert, dan kan je in de meeste gemeenten een vrijstelling aanvragen voor de gemeentelijke bijdrage of vergoeding.
Als je je afvalwater zelf zuivert in een IBA, kan je een vrijstelling aanvragen voor deze bijdrage. Om aanspraak te maken op de vrijstelling dien je een aanvraag in bij je gemeentebestuur. De gemeente onderzoekt je aanvraag en vult het IBA-attest in. Binnen drie maanden vanaf de dag van je aanvraag bezorgt je gemeente het attest aan je waterbedrijf. Jij ontvangt een kopie, die je alleen hoeft te bewaren. Dit attest is vijf jaar geldig. Nadien moet je opnieuw een vrijstelling aanvragen. De rioolbeheerder kan u vragen om de goede werking van de IBA aan te tonen aan de hand van staalnames door een erkend labo.
Wat met het effluent?
De lozing van het voorbehandelde afvalwater uit de septische put of het gezuiverde afvalwaterdie uit de IBA komt (het effluent) is geregeld in Vlarem II art. 6.9.2. Als er binnen een straal van 50 meter oppervlaktewater of een kunstmatige afvoerweg voor regenwater aanwezig is, moet het effluent hierop aangesloten worden. In het andere geval moet men het gezuiverde afvalwater lozen via een besterfput die voldoet aan de bepalingen uit dit Vlarem-artikel.
Men mag het gezuiverd afvalwater (effluent) van de IBA niet gebruiken om de tuin te besproeien. Het effluent dient naar een gracht te gaan, of als deze verder dan 50 meter ligt, aan te sluiten op een sterfput.