Burgemeester, hoe wijs bent u met water?

“Burgemeester, hoe wijs bent u met water?”, dat is de vraag die VLARIO, het overlegplatform voor de sector van de rioleringen en afvalwaterzuivering, vandaag stelde aan de meer dan 700 online deelnemers.

 

Uitdagingen en opportuniteiten – bijna 500 miljoen extra voor de Blue Deal

Wat biedt het regeerakkoord voor de sector en de lokale besturen? Onze Vlaamse steden en gemeenten zitten met heel wat vragen hoe zij hun rol nu best opnemen. Goed nieuws is dat er bijna een half miljard euro is vrijgemaakt op de Vlaamse begroting voor investeringen in de Blue Deal. Tijdens een gesprek met Vlaams ministers Zuhal Demir en Lydia Peeters en Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne, werd ingegaan op de opportuniteiten en uitdagingen voor de lokale besturen. Enkele opvallende zaken:

  • Gemeenten hebben een cruciale rol in de Blue Deal:  als beheerder van de infrastructuur en de  publieke ruimte, als “regisseur” om partijen samen te brengen en als vergunningsverleners.
  • De Vlaamse overheid gaat de infiltratiebonus onderzoeken, waarbij creatief en circulair omgaan met hemelwater wordt beloond.
  • Er was grote eensgezindheid dat de  doorlooptijd van infrastructuurprojecten naar beneden moet. De Vlaamse regering wil daar actief werk van maken door de regelgeving tegen het licht te houden, beter te coördineren en de planning(en)- meer realisatiegericht te maken.
  • Samenwerken is de rode draad doorheen het gesprek en hierin wil en kan VLARIO een verbindende rol spelen.

Winnaar VLARIO-Innovatieprijs

De winnaar van de eerste VLARIO-innovatieprijs is  het project “Burgerparticipatie samen met infiltratie” van Aquafin, Studiebureau Cnockaert, Stad Roeselare en VMM.

Ook de burger moet je meekrijgen in het verhaal van infiltratie. Door goed te luisteren naar de stad en de bewoners van de betrokken wijken, is er een groot draagvlak voor het voorstel dat maximaal inzet op de infiltratie van hemelwater en dat zorgt voor een groene omgeving. Een klimaatrobuust ontwerp met infiltratiemaatregelen op maat van elke straat met een hoge belevingswaarde voor de buurt is wat Aquafin en studiebureau Cnockaert in Roeselare zijn bekomen samen met de bewoners.

De innovatie zit hem in de combinatie van de twee verschillende hoofdcomponenten, namelijk een aangename beleving creëren voor én met de bewoners plus een klimaatrobuust project ontwerpen door middel van verschillende infiltratiemaatregelen, aangepast per straat.

Eva Bogaerts van Aquafin mocht de prijs in ontvangt nemen en stelt dat zulke projecten het nieuwe normaal moeten worden!

Programma en presentaties

U kan de presentatie hier downloaden tot 15 november.
Presentaties VLARIO-dag 29 09 2020

Programma
Programma VLARIO-dag 2020

Partners VLARIO-dag 2020

Dit event werd mogelijk gemaakt met volgende partners. Klik op hun logo om met hun kennis te maken.

Herbekijk

De VLARIO-dag wordt uitgezonden op Kanaal Z in Z-Extra en kan u hieronder weldra herbekijken.